ŠTUK SNAIPER

 

ŠTUK SNAIPER powerded by HALOŽAN – The Tzar of Spritzers

World Spritzar organization New York (WSO), Federation Internationale de Snaiper Geneva (FIS) in Global Snaiper comittee Wien (GSC) in Europäische Spritzer Vereinigung  (ESV) München predstavljajo 55. svetovno prvenstvo Štuk Snaiper.

Igra, ki je jo po vsem svetu igra milijone ljubiteljev špricarja. ŠTUK bo gostil kvalifikacijske turnirje in veliko finale, ki se bo odvilo na tradicionalni Študentski ŠpriCARijadi.

Predtekmovanje:
Torek, 14.3.2017
Sreda, 12, 4. 2017
FINALE – Študentska ŠpriCARijada, 25.4.2017

Kaj je ŠTUK SNAIPER:

»Družabna Igra, za vse polnoletne člane družine, z veliko stopnjo zasvojljivosti.«
»Adrenalinski šport, s tanko mejo med absolutnim zmagoslavjem in popolnim polomom.«
»Valhala ali nebesa za vsakega pravega borca za pravico do pitja špricarja.«

Tradicionalna tekmovalna, kulturna in natančna pivska igra, izvira iz časov Avstro-ogrske. Obstajajo zapisi o orgijah takratnega plemstva, ki so ob orgijah na dvoru odkrili neizmerne prednosti špricarja in jih prenesli v tekmovalnost ter med ljudstvo, ki je le-to vzelo za svoje. Tekmovalec prejme 2 dcl špricarja v namenskem tradicionalnem kozarcu, kjer je označena črta pri 1 dcl. Tekmovalec mora z zakritimi/zavezanimi očmi izpiti količino špricarja čim bližje omenjeni črti. Vse to mora storiti v enem požirku. Sodeluje več udeležencev hkrati, tisti ki je najbližje črti zmaga. V kolikor je izpita količina pod črto, je tekmovalec avtomatsko izločen oz. se šteje kot poraz. Snaiper je izveden popolno v kolikor se količina špricarja izpije točno na črto. Tekmovalci tekmujejo 3 kroge oziroma do dveh dobljenih tekem.

Potek predtekmovanja:
- Obvezna spletna predprijava (max. 64 udeležencev na dogodek)
- Tekmovanje poteka na podlagi izločanja
- V začetku se izoblikujejo skupine po 4 tekmovalci, najboljši napreduje v naslednji krog
- Zadnjih 16 tekmovalcev prejme zlato vstopnico in se kvalificira v veliko finale
- Zadnjih 16 tekmovalcev se na predtekmovalnem delu pomeri do konca, kjer si najboljši prislužijo praktične nagrade

NAGRADE NA PREDTEKMOVANJU: OBJAVIMO KMALU
NAGRADE V FINALU: OBJAVIMO KMALU

Generalni podporniki dogodka: United Kingdom Royal Snaiper Assotiation, New Zeland špricer Federation, Natioanl amateur spritzar drinkers organization of North America, Državna snaiperska asociacija Srbije, Mednarodno društvo ambasadorjev kulture pitja špricerjev, Športni špricar klub Zavrč .

ZGODOVINA:

Kmalu po ustavni reformi Avstrijskega cesarstva, ki je leta 1867 pripeljala do nastanka dualistične države Avstro – Ogrske, so grofi Valentin, Franz ter Snaiper III., javnosti prvič predstavili družabno in športno  pivsko igro SNAIPER. Ta je ime dobila po ustanovitelju Saniperu tretjemu, ki je na prvem javnem tekmovalnem dogodku premagal svoja rojaka in prvič prejel naziv  PRVI SNAIPER dežele. Igra je hitro zasvojila celotno monarhijo, nekaj let kasneje pa celotno srednjo Evropo. Leta 1918, po končani 1. Svetovni vojni , pa se je igra kot plamen razširila po celotni Stari celini, še pred začetkom 2.svetovne vojne pa po vsem svetu.

Leta 1941 se je pravno ustanovila federacija nacionalnih zvez, ki jo danes poznamo pod imenom Federation Internationale de Snaiper (FIS), ki ima sedež v Ženevi. Ker so pristopi v profesionalni svet tega športa zelo zaostreni, je veliko ljubiteljev špricarja ostalo brez možnosti tekmovanja za laskavi naziv. Tako so amaterji leta 1949 v New Yorku ustanovili svetovno skupnost World spritzar organization (WSO). Po številnih nesoglasjih je leta 1960 vendarle prišlo do sprave med obema vodilnima organizacijama, se je na letni skupščini, ki se je takrat odvijala v francoskem Lyonu, izoblikoval statut o organizaciji Svetovnega prvenstva -  World championship of spritzer snaiper.

Global Snaiper comittee (ISC), s sedežem na Dunaju,  je tako od tedaj naprej odgovoren za vsakoletno tehnično izvedbo tekmovanja, ki se tradicionalno izvede v prestolnici špricarja – v slovenski deželi Štajerski (nekdanji Spodnji Štajerski).

POMEMBNA IMENA:

- Snaiper III. – prvi javni zmagovalec in človek po katerem je igra dobila uradni naziv
- Karl von Halozenberg – prvi in večletni častni predsednik Federation Internationale de Snaiper (FIS) (aktivno deloval od leta 1941 do 1966)
- Herman Ferdinand II. alias  Der Edelsteinige Snaiper – sedemkratni zaporedni svetovni prvak

POMEMBNI MEJNIKI:

- Malo po 1867  (neznan kraj in točen čas): prva javna predstavitev igre Snaiper
- 1941: Ustanovitev Federation Internationale de Snaiper (FIS)
- 1962 prva uradna polnitev Haložana  in Prvo svetovno prvenstvo SNAIPER
- 2012: jubilejno 50. Svetovno prvenstvo SNAIPER, ki je bilo v čast izumu te igre izpeljano na neznani lokaciji. Na dogodku so smeli sodelovati le povabljenci, prvič v zgodovini pa je televizijski prenos presegel 300 milijonov gledalcev po vsem svetu

ŠKANDALI:

- Leta 1943 je na profesionalnem turnirju v Volkmajerjevem prehodu v Mariboru, na katerega se je prijavilo skupaj 78 tekmovalcev zgodila velika tragedija, ki je za dalj časa zaznamovala svet. Med tekmovalci je prišlo do incidenta zaradi izpostavljanja različnih pogledov na vojno, s čemer so kršili osnovna pravila tekmovanja. Vsi vpleteni so bili primorani, preden so lahko začeli tekmovati popiti sto špricerjev na dušek. Preživel je zgolj eden, ki je avtomatično zmagal: Karel Duhovnik – Kruh. 
- Leta 1949 je v okolici Ptuja potekal turnir, ki se ga je udeležilo preko 100 tekmovalcev. Končna zmaga je pripadla Maksu Vladimirju iz Haloz, kateremu pa je naslov kasneje bil odvzet, saj se je na dogodek prijavil z lažno ponarejeno licenco (do takrat so smeli tekmovati le profesionalci).
- Leta 1976 je eden izmed vidnih članov Mednarodnega snaiper komiteja na črnem trgu preprodal več kot 1000 vstopnic, kar je kasneje prineslo do množičnega pretepa na tribunah finala svetovnega prvenstva. Krivec je bil po večletnem sojenju kaznovan z odvzemom licence ter doživljenjsko prepovedjo ukvarjanja s tem športom. Kazen ga je tako prizadela, da je le nekaj mesecev kasneje podlegel in nikoli več ni spil špricarja.
- Na enem izmed lokalnih turnirjev poraženec v finalu ni želel nazdraviti z zmagovalcem. Tako je kršil osnovno načelo športnega vedenja. Dogodek je sprožil številne polemike po vseh nacionalnih zvezah, na koncu pa je FIS sprejela sklep, da mora vsak tekmovalec ob prijavi prestati psihofizični test, kjer mora ob močnih obremenitvah špricarja preseči mejo 80% uspešnosti.
- V novejšem obdobju med vidnejšimi škandali izstopa svetovno prvenstvo leta 2012, ko je takratni branitelj naslova Rudi Gelder na predvečer finala pogledal pregloboko v kozarec brezalkoholne pijače. Tekmovalni komite je bil neizprosen, tekmovalec je moral predčasno zapustiti tekmovanje.

E-novice

Prijavite se na e-novice!